FAQ

Často kladené otázky ohledně (našich) kombuch

1) Co je to kombucha?

Kombucha je zdraví prospěšný, přirozeně perlivý fermentovaný čajový nápoj bez přídavku cukru v druhotní fermentaci nebo oxidu siřičitého. Kombucha obsahuje spoustu vitamínů B, C, D, E a K, zdraví prospěšné kyseliny a proteiny. Nápoj, jež díky tisíci bakterií působí detoxikačně a posiluje vaši imunitu

2) Jak taková kombucha vzniká?

Kombucha vzniká spojením kvalitního černého či zeleného čaje (my používáme pouze BIO zelený čaj), SCOBY kultury, cukru a původního kombucha nálevu, jež obsahuje dané potřebné látky potřebné pro vznik nového nápoje. Cukr kombuchová kultura potřebuje pro svůj růst, zároveň jej mění na výše zmíněné zdraví prospěšné látky. Tato kombinace dohromady fermentuje ve skleněné nádobě po dobu několika dnů/týdnů, až dokud není výrobce s výslednou chutí spokojený. Tomuto procesu se říká prvotní fermentace, za níž většinou následuje fermentace druhotní. V této je do nápoje přidáváno ovoce/bylinky/…, skrátka vše, po čem daný konzument chce, aby kombucha chutnala

3) Jaký je rozdíl mezi kombuchou v plastové láhvi, kterou najdeme běžně na pultě obchodů a tou vaší, u které je cena vyšší?

Jakmile najdete kombuchu v obchodě skladovanou v pokojové teplotě, zcela jsitě se jedná o kombuchu PASTERIZOVANOU. Při pasterizaci taková kombucha ztratí většinu svých prospěšných látek. A tak i když se může zdát, že kupujete levnější kombuchu, co se týče obsahu opak je pravdou, jelikož kupujete vlastně přesazený čaj s minimem příznivých účinků. Takováto kombucha vydrží i roky. Naše kombuchy jsou RAW NEPASTERIZOVANÉ a jejich logistika a skladování je daleko náročnější, než u kombuch pasterizovaných. My však raději volíme kvalitu a přínos pro zdraví

4) Jak kombucha chutná?

Kombucha má specifickou sladko-kyselou/octovitou chuť. Čím déle kombucha fermentuje, tím ztrácí sladkost a je octovitější. Konkrétní chuť dosáhneme druhotní fermentací, kdy dáme do nálevu požadované ovoce/bylinky/… a tyto necháme několik dalších dní prokvášet. My se ve Smyslných Dobrotách snážíme dávat takové množství přísad do druhotní fermentace, abyste skutečně poznali, co bylo do nápoje vloženo. Tedy spoustu kvalitních (v sezóně sbíraných a na celý rok dopředu zaprazených) jahod, u nás na zahradě vypěstovaných bylinek, atd 🙂

5) Obsahuje kombucha alkohol?

Naše kombuchy obsahují méně, než 0,5% alkoholu. Při kvašení však vzniká i trocha alkoholu

6) Jak je nejlepší kombuchy konzumovat?

Doporučuje se pití kombuchy na ráno na lačno, tehdy má prej kombucha ty nejlepší účinky 🙂 Já si ji nejraději vychutnávám v mé oblíbené sklenici na ledu

7) Jak kombuchy skladovat?

Naše kombuchy NEJSOU PASTERIZOVÁNY, to znamená, že vše živé v nich zůstává a nadále pracuje. Proto musejí být skladovány v chladu od +2 do +8 stupňů. Necháte-li kombuchy hlavně v létě déle mimo chlad, může se stát, že budou tolik pracovat, že vám vybouchnou či při otevírání vypění, tak pozor na to!

8) Na povrchu kombuchy se mi vytvořil jakýsi slizký povlak, co s tím?

Vypijte nebo slijte 🙂 Jedná se o baby SCOBY, která se vytvořila na povrchu vaší kombuchy. Je to přirozený jev, jež není na závadu, ba naopak!

Často kladené otázky ohledně (našich) ořechových krémů

1) Co to jsou ořechové krémy?
Ořechové krémy, másla, pasty, nátěrky,… Jedná se o mix ořechů, semínek a jiných ingrediencí do tekutější podoby

2) Z čeho se vaše ořechové krémy skládají?
Jednotlivá složení si můžete přečíst po rozkliknutí každého výrobku v sekci ořechové krémy

3) Jak dlouho vaše ořechové krémy vydrží?
Jelikož se jedná o rozmixované ořechy a jiné trvanlivé potraviny, vydrží naše ořechové krémy dlouho, několik měsíců. Vždy minimálně jednou za měsíc vyrábíme každý typ ořechových krémů, takže je naše produkce aktuální a čerstvá

4) Jak ořechové krémy skladovat?
Doporučujeme skladování “ve špajzi“, při pokojové teplotě. Ořechové krémy by neměly přijít do přímého kontaktu se slunečním zářením. Pro delší trvanlivost skladujte ořechové krémy v chladničce

5) Jak konzumovat ořechové krémy?
Co se týče konzistence, někdo dává naše krémy do chladničky a konzumuje je tedy ztuhlé. My osobně preferujeme ořechové krémy tekutější. Před konzumací je tak na chvíli dáme do teplé vody, v létě není potřeba dělat nic, krémy jsou přirozeně tekutější. Jak konkrétně naše ořechové krémy vychutnávat, necháme na vás 🙂

6) Na povrchu Nutelky se mi vytvořilo něco, co vypadá jako plíseň. Co s tím?
Pokud jste krém správně skladovali, nemělo by se jednat o plíseň, ale o ztuhlý a vysrážený tuk na povrchu. Jedná se o přirozený jev, jakmile krém dáte do teplé vody a tento roztaje, vysrážený tuk zmizí. Krém stačí promíchat. Tento jev vzniká díky faktu, že v našich ořechových krémech nejsou použity žádné stabilizátory

7) Kdy od vytvoření a zaplacení objednávky zásilky posíláte?
Posíláme do 5 pracovních dní. Máte-li objednané kombuchy, zásilku posíláme začátkem týdne, tak, aby nestála v depu přepravní společnosti několik dnů, jelikož kombuchy musejí být skladovány v chladu. Pokud zrovna produkt není skladem a je u něj napsáno “dostupné na objednávku“, znamená to, že máte daný výrobek předobjednaný a v nejbližší možné době, jak jej doskladníme, celou zásilku pošleme. O tomto faktě budete předem informování, i o délce čekání