5 extrémně příjemných způsobů pro zlepšení imunity

Klasické tipy na podporu imunity už zřejmě znáte. Mezi osvědčené způsoby, jak zvýšit imunitu, patří například dostatek pohybu, zdravá strava či přísun vitamínů. My vám dnes představíme několik méně známých tipů ke zlepšení imunity, které se vám jistě budou líbit.

Tip #1: Smějte se a relaxujte

K největším nepřátelům imunity patří stres. Zejména pokud dlouhodobě fungujeme v situacích, které jsou pro nás stresující, má to negativní vliv na náš organismus. Když jsme ve stresu, náš mozek produkuje více stresového hormonu kortizolu. Tím sice připravuje náš organismus na nouzové situace, ale zároveň potlačuje imunitní systém. Takže, take it easy! Smějte se, meditujte, odpočívejte… Zkrátka, dělejte vše, co vám způsobuje radost, abyste byli schopni odolat stresovým situacím lépe.

Tip #2: Jezte čokoládu

Touto radou zajisté potěšíme všechny milovníky sladkostí. Pokud jste totiž o tom ještě neslyšeli, čokoláda má velmi pozitivní vliv na imunitu. A čím je tmavší, tedy čím více kakaa obsahuje, tím je také zdravější. Nejnovější výzkumy potvrdily, že čokoláda s alespoň 70-procentním podílem kakaa dokáže posílit imunitní pohotovost organismu. Čokoláda tak chrání buňky před volnými radikály a zvyšuje odolnost vůči chorobám.

Tip #3: Užijte si slunce

Možná víte a možná ne, ale sluneční světlo spouští v organismu produkci vitaminu D. Tento vitamin zlepšuje imunitní reakce a aktivuje imunitní systém stimulací určitých bílých krvinek, které vyzbrojí proti infekci. Bez vitamínu D poskytuje imunitní systém jen minimální nebo žádnou ochranu proti napadení mikroorganismy a viry. Jelikož 95 % vitamínu D si vyrábíme sami v kůži po dostatečně dlouhém působení slunečního záření, procházka venku vám může v podpoře imunity jen prospět.

Tip #4: Dobře se vyspěte

Člověk, který se dobře a kvalitně vyspí, je odolnější a má silnější imunitu. Dokazují to i výsledky studie, podle které je spánek důležitý pro imunitu ze zajímavého důvodu. Během spánku si náš imunitní systém ukládá informace o svých zkušenostech s bakteriemi a viry, se kterými přišel do kontaktu, a to způsobem, který je efektivnější. Naopak lidé, kteří trpí dlouhodobým nedostatkem spánku, takovou imunologickou paměť nemají, a proto jsou ke vzniku infekce náchylnější. Takže, když vás bude někdo ráno vyhánět z postele, argumentujte tím, že budujete svou imunitu 😉

Tip #5: Vychutnejte si fermentované dobroty

Pokud jste ještě nepodlehli kouzlu fermentovaných potravin, s chutí do toho! Nemyslíme tím jen kvašené zelí nebo okurky. Fermentováním můžete připravit téměř jakoukoli zeleninu. Takto připravené potraviny jsou bohatým zdrojem probiotik, které mají pozitivní účinky na trávicí trakt. A správné složení střevní mikroflóry je nezbytné pro optimální vývoj imunitního systému. Pokud máte chuť na něco nového a neodzkoušeného, ​​doporučujeme vám fermentovanou kombuchu. Houba kombucha obsahuje i řadu antioxidantů, které posilují obranyschopnost organismu. Navíc má protizánětlivé, antibakteriální a antimikrobiální vlastnosti, které jsou užitečné v boji proti bakteriím a virům.

Tak co, vybrali jste si? Vyberte si z našich tipů a posilte svoji imunitu originálním způsobem!

Související produkty:

Zdroje:

https://zdravopedia.sk/caje/kombucha-caj-8-ucinkov-na-zdravie

https://vysetrenie.zoznam.sk/cl/1000654/1705623/Horka-cokolada-je-skvelou-prevenciou–Ma-to-vsak-hacik–musi-mat-takyto-obsah-

https://slovensko.rtvs.sk/rubriky/vieme-co-jeme/189416/spanok-a-imunita-2

https://www.medimerck.sk/sk/home/support/news/1990-pubgme-Vyznam-vitaminu-D-pre-imunitu.html https://zdravie.pluska.sk/zdravy-zivot/fermentovane-dobroty-zobudia-telo-travenie-chudnutie-aj-imunitu


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *