Kombucha: Toto je 6 léčivých účinků čajové houby

Pokud jste o léčivých účincích kombuchy ještě neslyšeli, vězte, že to není žádný módní výstřelek. Číňané odhalili její sílu již před více než 2000 lety. Během procesu fermentace čajového nápoje se vytváří množství látek, které mají pozitivní vliv na téměř každou část lidského organismu. A my vám těchto 6 léčivých účinků rádi představíme!

Takže, co je kombucha? 

Kombucha (neboli kombuča) je čajová houba. Používá se k přípravě čajového nápoje, který vzniká fermentací (kdo nerozumí, tak kvašením) kombuchové kultury. Jedná se o směs dobrých bakterií, řas a kvasinek, které žijí ve vzájemné symbióze. Nejčastěji se připravuje z černého nebo zeleného čaje.

Přestože v tradiční čínské medicíně se houba kombucha používala již přibližně od roku 200 před naším letopočtem, název dostala až později. Její označení je odvozeno od jména korejského lékaře Kombu, který čajem z kombuchy vyléčil gastritidu japonskému císaři. Zpráva o léčivých účincích tohoto nápoje se poté rychle roznesla do celého světa.

Teprve později se ukázalo, že kombucha obsahuje řadu zdraví prospěšných látek, jako jsou:

  • vitamíny: B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E a K,
  • kyseliny: citrónová, glukuronová, jablečná, mléčná, listová, octová, šťavelová, usnová, vinná,
  • minerální látky: draslík, kobalt, magnesium, mangan, měď, vápník, sodík, zinek, železo,
  • další látky: aminokyseliny, enzymy, kvasinky, kofein, alkohol.

Příprava kombuchy je přitom velmi jednoduchá. Potřebujete černý nebo zelený čaj, pitnou vodu, cukr, kombucha nálev a kulturu kombuchy. Výsledný nápoj necháte fermentovat tak dlouho, jak budete chtít – za týden již můžete mít skvělý nápoj plný prospěšných látek 🙂

Objednejte si 30 dávek naší nepasterizované kombuchy bez přídavku CO2 – obdržíte dávku probiotik na celý měsíc!

mix kombuch bezinka, jahoda máta, zázvor bylinky, mango maca, malina ibišek nepasterizovaná raw kombucha flat lay foto

Léčivé účinky kombuchy

#1 Zlepšuje trávení

Stejně jako kvašené zelí nebo jogurt patří čajová houba kombucha mezi fermentované potraviny. A ta jsou výborná probiotika. Podporují zdraví prospěšné střevní bakterie a podílejí se na podpoře trávení. Zároveň působí protizánětlivě a posilují také játra a ledviny.

#2 Pomáhá při hubnutí a cukrovce

Zejména kombucha ze zeleného čaje zlepšuje spalování kalorií, snižuje tuk v oblasti břicha a udržuje také optimální hladinu cukru v krvi. Tato vlastnost je užitečná i v případě diabetu II. typu.

#3 Podporuje imunitu

Probiotické účinky kombuchy se přes podporu trávení pozitivně projevují i v oblasti imunity. Působí antibioticky a antialergicky.

#4 Má antioxidační účinky

Antioxidanty pomáhají zbavit organismus volných radikálů, čímž jej zbavují toxinů. Kombucha pročišťuje organismus od těžkých kovů, alkoholu i nikotinu. Snižují tak riziko vzniku rakoviny (zejména prostaty, prsu a tlustého střeva) a jiných civilizačních chorob.

#5 Snižuje riziko srdečně-cévních onemocnění

Látky obsažené v zeleném čaji dokáží regulovat hladinu dobrého a špatného cholesterolu. Tím snižují riziko onemocnění srdce. Kombucha také zabraňuje ucpání cév a reguluje krevní tlak.

#6 Další pozitivní účinky kombuchy

  • regeneruje nervový systém,
  • pomáhá při revmatu, artróze a roztroušené skleróze,
  • zvyšuje fyzickou výkonnost,
  • působí proti kožním chorobám,
  • upravuje menstruační cyklus.

Pro dosažení pozitivních účinků se doporučuje pít 0,5 litru nápoje za den. Ideální je, pokud si toto množství rozdělíte na tři stejné dávky a vypijete ji ráno, v poledne a večer.

Má kombucha také negativní účinky?

Po této ódě na kombuchu se vám musí zdát, že kombucha je superpotravina se samými perfektními účinky. Jak je to však s negativními účinky, které se někdy popisují? O tom jsme pro vás připravili speciální článek Negativní účinky kombuchy: Co byste o nich měli vědět?

Související produkty:

Zdroje:

https://www.zdravie.sk/clanok/57821/kombucha-kombuca-cajova-huba-ktora-zlepsuje-travenie-a-zbavuje-telo-toxinov https://sk.medlicker.com/1429-huba-kombucha

https://www.nazdravie.sk/kombucha

https://sk.medlicker.com/1429-huba-kombucha


2 komentáře: „Kombucha: Toto je 6 léčivých účinků čajové houby

  1. […] ČTĚTĚ: Kombucha – 6 léčivých účinků čajové houby […]

  2. článek psal nějaký inteligent, který kombuchu v životě neviděl, že? Kombucha se nepřipravuje zkvašeného čaje, a rozhodně ji nemáte za několik minut na stole, kvašení tvá týden a více dnů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *