Ořechové másla a hubnutí – jde to?

Čtete-li tyto řádky, pravděpodobně patříte k těm, kteří si oříškové krémy již značně oblíbili. Čeká vás však cesta za vysněnou postavou a vy začínáte pochybovat, jestli je tato dobrůtka vhodná i při hubnutí. Jakou úlohu mají tedy oříšková másla při úpravě hmotnosti? A je rozdíl, po jakém druhu oříškového másla sáhnete?

Nebudeme vás napínat a odpověď na otázku z titulku vám prozradíme hned na začátku. Ano. Ořechové máslo a hubnutí jdou dohromady. Obsahují totiž hned několik složek, které jsou důležité při hubnutí:

  • zdravé tuky bez cholesterolu,
  • vlákninu, která je zodpovědná za pocit sytosti,
  • bílkoviny, které během hubnutí pozitivně ovlivňují zachování svalové hmoty a
  • vitamíny a minerály prospěšné nejen pro trávicí systém, ale také pro celkové zdraví.

Díky těmto látkám dokáží oříšková másla velmi dobře zasytit, čímž snižují chuť k jídlu. A to je – jak všichni víme – při hubnutí zásadní. Navíc dodávají energii a pomáhají zlepšit náladu, což je při snižování hmotnosti stejně důležité 🙂

Ořechové máslo je při hubnutí vhodné v případě, že jim dokážeme nahradit větší podíl nezdravých tuků. Tuky jsou totiž ve stravě nevyhnutelné. Nejužitečnější jsou však ve formě nenasycených mastných kyselin, které se nacházejí především v ořeších a olejnatých semenech.

Oříšková másla – které jsou při hubnutí nejvhodnější?

Podívejme se na „zoubky“ jednotlivým druhem oříškových krémů. Ne všechny mají totiž stejné složení.

#1 Mandlové máslo

Naším favoritem číslo jedna při hubnutí je mandlové máslo. Obsahuje totiž nejen vlákninu, ale také omega-3 mastné kyseliny a užitečné vitamíny a minerály, které pozitivně ovlivňují trávicí systém. Je nízkosacharidové a jelikož pomáhá spalovat tuky, je mimořádně vhodné i pro hubnoucí. Pokud tedy máte dietu, mandlová máslavám poslouží k udržení hmotnosti a zdravé hladiny cholesterolu.

Ochutnejte:

#2 Kešu máslo

Fajn volbou při hubnutí je také kešu máslo. Paradoxně sice patří k nejsladším máslům, jeho nasládlost je však přirozená. Jeho výhoda spočívá v tom, že ve srovnání s ostatními druhy másel obsahuje nižší obsah tuků. Pokud tedy dbáte na svůj kalorický příjem, kešu másla jsou pro tento účel jako stvořená. Roli kešu ořechů při hubnutí podporuje i fakt, že tyto ořechy jsou bohaté na vlákninu a bílkoviny, které podporují pocit nasycení. No a v neposlední řadě kešu máslo nejvíc podporuje trávení a metabolismus.

#3 Arašídové máslo

Na závěr samozřejmě nemůžeme vynechat ani jedno z nejoblíbenějších ořechových másel – arašídové máslo. Stejně jako předchozí druhy másel obsahuje zdravé tuky, bílkoviny a vlákninu, které zvyšují pocit sytosti. Nemluvě o tom, že obsahuje i mnoho vitamínů a minerálů prospěšných pro naše zdraví – ale to už je jiné téma.

Na jednu věc vás však v souvislosti s touto dobrůtkou musíme upozornit. Při hubnutí má totiž toto máslo podstatnou nevýhodu – mnoho kalorií již v jedné malé lžičce. Proto pozor, při dietě byste neměli přesáhnout denní dávku 25 g, což jsou zhruba 4 čajové lžičky. Na druhé straně – více ani nebudete potřebovat, k dochucení kaše nebo přípravě svačiny vám toto množství bohatě vystačí.

Při výběru arašídového másla si však všímejte jeho složení. Vybírejte takové, ve kterém najdete 100 % arašídů a vyhněte se máslu s přidaným cukrem, solí, konzervanty a palmovým tukem. Pokud v jeho složení přece jen cukr najdete, jeho množství by mělo být menší než 2 % a může to být pouze kokosový nebo třtinový cukr. Tomuto kritériu samozřejmě odpovídají i naše arašídová másla 🙂

Ochutnejte:

Co dodat na závěr? Jak sami vidíte, oříškovým máslům se během hubnutí vůbec nemusíte vyhýbat. Uhlídejte si však jejich množství, jinak se ručička na váze bude hýbat opačným směrem, než byste si přáli 😉 Při výběru ořechového másla nejvíc dbejte na kvalitní složení. My vám samozřejmě doporučujeme naše ořechová másla vyrobená s láskou.

Zdroje:

  • https://kombo.sk/orechove-masla-a-chudnutie/
  • https://www.apetitonline.cz/tipy-triky/chcete-mlsat-zdraveji-vyrobte-si-orechove-maslo
  • https://www.rozumnehubnuti.cz/arasidove-maslo-muzu-si-ho-dat-pri-hubnuti-je-vubec-zdrave-kolik-za-den-a-jak-ho-zaclenit-do-jidelnicku/