Jednoduchý kombucha recept: Jak si připravit kombuchu doma?

I když se vám to možná nezdá, příprava kombuchy není žádná raketová věda 😉 Samozřejmě, pokud víte jak na to. Proto vám přinášíme vám tento jednoduchý kombucha recept, který zvládnete levou zadní. A v závěru máme pro vás malý tip, co dělat, pokud na přípravu kombuchy doma prostě nemáte čas 😉

Kombucha alias zdravé šampáňo 🙂

Přestože kombucha se označuje jako čaj, my ve Smyslných Dobrotách rádi říkáme, že to je takové zdravé šampáňo 🙂 Nápoj z kombuchy je přece přirozeně perlivý, takže šampaňské opravdu připomíná. Na rozdíl od šampaňského je však tento fermentovaný čajový nápoj i zdraví prospěšný – díky tisícům bakterií působí detoxikačně a posiluje vaši imunitu. Kombucha podporuje trávení a očistu střev, napomáhá k lepší pleti a je také skvělým parťákem při hubnutí.

Jó, vždyť o tomto už jsme psali 😉 Přečtete si: Kombucha: Toto je 6 léčivých účinků čajové houby

Jak připravit kombuchu?

Ingredience – přepočteno na 1 litr vody:

● voda – 1 litr (resp. podle toho, kolik kombuchy chcete připravit; zbývající ingredience pak násobte počtem litrů),

● sypaný zelený nebo černý čaj – 4 g / 1 litr vody,

● cukr: 80 g / 1 litr vody,

● kombuchová násada.

Postup na přípravu kombuchy:

Krok #1: Sypaný čaj zalijeme vodou a necháme ho vyluhovat (jak dlouho, to naleznete v návodu k přípravě čaje). Přidáme požadované množství cukru a necháme ochladit na pokojovou teplotu.

Krok #2: Čaj přelijeme do nádoby na kvašení (jo, to sní vzletně, ale klidně můžete použít obyčejnou zavařovací sklenici). Přidáme kombuchovu kulturu.

Krok #3: Nádobu zakryjeme plátnem nebo vzdušným ubrouskem, stáhneme gumičkou a necháme zrát na tmavém místě při pokojové teplotě.

Krok #4: A teď už nemusíme dělat vůbec nic. Počkáme 7 – 10 dní, než nápoj zfermentuje. Pozor, nenechávejte kombuchu kvasit déle než 3 týdny, protože místo šampáně bude z něj kombuchový ocet 😉

Voilà, šampáňo připraveno! Jestli je průzračné, jemně kyselé a trochu šumivé, postupovali jste správně. Rozdělte jej do mírně otevřených skleněných sklenic a skladujte v chladničce.

Jak užívat kombuchu? 

Při intenzivním užívání se doporučuje pít jednu skleničku nalačno a dvě skleničky během dne před jídlem. Dohromady je to přibližně půl litru kombuchy denně. Pokud kombuchu užíváte preventivně, stačí užít dva deci ráno ještě před snídaní. Kombuchu užívejte každý den během 3 týdnů, poté si dejte týdenní pauzu a kombuchovou kúru můžete opakovat znovu.

Několik užitečných tipů

● Kombuchovou násadu koupíte v obchodech se zdravou výživou, nebo máte-li štěstí, i od svých známých. Pokud už kombuchu máte, neustále roste, a můžete ji tedy použít k přípravě nového nápoje. Je to v podstatě něco podobného jako kváskování.

● Příliš horký čaj by mohl kombuše uškodit, přípravu proto neuspěchejte. Klidně si uvařte čaj ještě večer a kombuchovou kulturu přidejte až ráno. Stejně tak hotový nápoj neohřívejte na více než 50 °C.

● Nádoba na kvašení nesmí být kovová. Použijte skleněnou, klidně i obyčejnou sklenici na zavařování okurek. Kombuchu nechte kvasit tak, aby v místnosti nebyly výpary z vaření ani kouř z kouření. To totiž kombucha velice neráda…

Nemáte na domácí přípravu čas?

Nevadí 🙂 Pro takové případy jsme pro vás připravili výtečné kombuchy, které vám přinesou stejné benefity, jako jsme popsali výše a ještě jeden navíc – při jeho přípravě nebudete muset pohnout ani prstem. Tedy vlastně ano  – ale jen při jeho objednávání přes náš e-shop 😉

Naše kombuchy jsme pro vás připravili se speciálními příchutěmi jak od babičky ze záhradky nebo z exotického ostrova: 

● kombucha Jahoda & Máta

● kombucha Mango & Maca

● kombucha Bylinky & Zázvor

● kombucha Bezinka

● kombucha Malina & Ibišek

Kombuchy od Smyslných Dobrot obsahují jen vodu, zelený čaj, cukr, kombuchovou kulturu a zložky podle chuti kombuchy. Cukr je do nápoje přidáván jako nutná součást pro výživu kombuchové kultury. Nápoj vzniká přirozenou fermentací, do jejíž procesu nijak nezasahujeme. Takže i když jsou ”počty” přidávaných ingrediencí i délka fermentování stejné, každá várka se mírně liší. I v tom je kouzlo kombuchy. Naše kombuchy jsou navíc

– nepasterizované,

– nefiltrované, aby v nich zůstalo uchováno vše blahobytné,

– raw, vegan, bez přidaných barviv či aromat a oxidu siřičitého,

– se spoustou vitamínů B, C, D, E a K, zdraví prospěšných kyselin a proteinů,

– s miliardy probiotik, jež jsou důležité pro správné fungování vašeho mikrobiomu.

A hlavně, kombucha od Smyslných Dobrot je přírodní, český, ručně s láskou vyráběný produkt 🙂 Vyzkoušejte ho i vy! 

Související produkty:

 
Kombucha Jahoda & Máta 330 mlKombucha Mango & Maca 330 mlKombucha Bylinky & Zázvor 330 mlKombucha Bezinka 330 ml

H1: Jednoduchý kombucha recept: Jak si připravit kombuchu doma?

Title:  Jednoduchý kombucha recept: Jak si připravit kombuchu doma? | smyslnedobroty.cz

Description: Přinášíme vám recept na přípravu kombuchy, který zvládnete levou zadní. A jestli na přípravu kombuchy doma nemáte čas, objednejte si jí z našeho e-shopu.

KW: kombucha, kombucha recept, kombucha příprava / příprava kombuchy, kombucha násada

Zdroje:

https://www.zdravie.sk/clanok/57822/ako-si-pripravit-kombuchu-overeny-domaci-recept-uzitocne-tipy
https://kuchynelidlu.cz/recept/kombucha

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *