Perlivý nápoj zvaný kombucha – základní fakta

Už jste někdy viděli při nákupu potravin nápoj zvaný kombucha a přemýšleli jste, co je to zač, jak asi takový nápoj chutná a proč se stal tak populární? Zde jsou některá fakta o tomto úžasném (pro nás) nealkoholickém nápoji!

Kombucha Malina a Ibišek raw nepasterizovaná nefiltrovaná probiotika ve skle nalitá ruční výroba

Lidé pijí kombuchu více než 2 000 let!

Kombucha je vyráběna a konzumována lidmi již od pradávna. Poprvé byl tento nápoj vyroben v severovýchodní Číně, kde ho lidé pili pro jeho zdravotní přínosy, mezi které patří detoxikace a zvýšení energie. Dalších více než 2 000 let lidé sdíleli své recepty a metody výroby kombuchy a šířili informace o tom, jak vám kombucha může pomoci cítit se co nejlépe. Očekává se, že to, co začalo jako specializovaný zdravotní nápoj, dosáhne v roce 2020 celosvětového podílu na trhu 1,8 miliardy dolarů

Nápoj kombucha se snadno vyrábí

Pokud umíte uvařit vodu na přípravu čaje a máte trochu trpělivosti, můžete si připravit kombuchu. Kombucha začíná svůj život jako sladký čaj. Domácí i komerční výrobci začínají své várky vařením čaje a přidáváním cukru. To, co přemění tento čaj na kombuchu, je (pro většinu lidí) ošklivá placička, které se říká SCOBY

Kombucha je živá!

SCOBY, zkratka pro Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast, pomáhá sladkému čaji fermentovat a stát se kombuchou. Probíhá při výrobě kvašení? Ano. Fermentace je metabolický proces používaný k přeměně sacharidů (cukru ve sladkém čaji) na organické kyseliny, alkohol a další. Dělají to mikroorganismy kvasinky a bakterie, proto se SCOBY přidává do sladkého čaje. Kvasinky a bakterie jsou živé mikroorganismy a spolupracují jako SCOBY při přeměně cukru na alkohol a poté přeměně alkoholu na kyselinu octovou, glykolovou, glukuronovou a další organické kyseliny


ČTĚTE TAKÉ: Je kombucha zdravá?


Kombucha může být skvělou alternativou nealkoholických nápojů

Nealkoholické nápoje obvykle obsahují velké množství cukru nebo kukuřičného sirupu s vysokým obsahem fruktózy, spolu s mnoha konzervanty a chemickými potravinářskými barvivy (a jinými). Nahradit nealkoholické nápoje může být pro většinu obtížné, ale kombucha může poskytnout podobný zážitek s řadou (zdravých) výhod. Kombucha obsahuje organické kyseliny, které dokážou potlačit růst nežádoucích bakterií a výkyvy hladiny cukru v krvi. Je také bohatý na antioxidanty z čaje a ovoce, které mohou být přidány. Tyto antioxidanty pomáhají chránit vaše buňky před poškozením volnými radikály. Kombucha má obvykle mnohem nižší obsah cukru než nealkoholické nápoje a obsahuje antioxidanty, vitamín C a energizující vitamíny B

Nápoj, jež obsahuje probiotika, která mohou podporovat zdraví střev

Probiotika jsou živé kvasinky a bakterie, které jsou prospěšné pro trávení a zdraví střev. Fermentované potraviny, jako je jogurt, kimchi, kysané zelí a kombucha, jsou skvělými zdroji probiotik. Probiotické mikroorganismy konzumují rostlinnou vlákninu, kterou lidské tělo nedokáže strávit. To je nezbytné pro udržení zdravého střevního biomu, jež je podle mnoha odborníků zdrojem celkového zdraví

kombucha scoby nápoj na talíři

Svůj kombucha nápoj můžete i sníst

Kombucha je nejen chutný nápoj, někteří lidé ji začleňují i do zvláštních receptů. Z kombuchy můžete například vytvořit snadný dresink. Na tento budete potřebovat 3/4 olivového oleje, 1/4 hrnku kombuchy (nápoje, ideálně bez příchutě), 1/4 hrnku citronové šťávy, 1 lžíci dijonské hořčice, 1 lžíci medu, špetku soli a špetku pepře.

Až budete příště v obchodě s potravinami, podívejte se, jaké kombuchy jsou k dostání. Možná najdete kombinaci chutí, která zaujme vaše chuťové pohárky!


Zároveň mrkněte na naši NABÍDKU KOMBUCH


Zdroj: https://www.wellnessworkdays.com/post/6-tangy-kombucha-facts

Označeno ,

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *